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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  07/06/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PESSOA, T. N.; COOPER, M.; NUNES, M. R.; UTEAU, D.; PETH, S.; VAZ, C. M. P.; LIBARDI, P. L.
Afiliação:  CARLOS MANOEL PEDRO VAZ, CNPDIA.
Título:  2D and 3D techniques to assess the structure and porosity of Oxisols and their correlations with other soil properties.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Catena, v. 210, 105899, 2022.
Páginas:  16 p.
ISSN:  0341-8162
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.catena.2021.105899
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Structure and porous geometry are dynamic soil parameters that control several soil processes and functions. This study details the differences in the structure of typical Oxisols regarding the clay amount, biological activity, and mineralogy. Combining 2D and 3D image analysis can provide detailed information about the soil structure and porous system. The objectives of this study were: (i) to describe the soil microstructure and degree of microaggregation; (ii) to quantify porosity, soil pore types, and soil pore size distribution using 2D and 3D techniques; and (iii) to better understand the relationship between the porous system and the biological, chemical, mineralogical, and physical properties of the soil. The study considered four Oxisols: Xantic Kandiustox (P1), Rhodic Haplustox (P2), Anionic Acrustox (P3), and Typic Hapludox (P4). The results showed that all Oxisols have some degree of microaggregation. The Rhodic Haplustox (P2) had the most pronounced degree of microaggregation, which reflects the greater biological activity and gibbsite/kaolinite ratio, and lower hematite/ (hematite + goethite) ratio compared to the other Oxisols. The pore types found by 2D analysis were complex pores in P1 and P2 and rounded pores in P3 and P4. The 3D analysis showed that P2 and P3 have a more connected porous system compared to the other Oxisols, evidenced by the lower value of the Euler number. The best connectivity values of the porous system were congruent to improved satura... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Micromorphometry; X-ray microtomography.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18009 - 1UPCAP - DDPROCI.22/542022/59
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  30/07/2015
Data da última atualização:  17/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E.
Afiliação:  Polyanna Silveira Hornung, Universidade Estadual de Ponta Grossa; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Universidade Estadual de Ponta Grossa; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Egon Schnitzler, Universidade Estadual de Ponta Grossa.
Título:  TG-DTA and DSC investigations of ''pinhão'' starch modified by calcium hypochlorite and UV light.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 109-112, 2015.
Descrição Física:  Disponível na internet.
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru.
Conteúdo:  Starches, when in its native forms, usually do not have the characteristics required for industrial processing. ''Pinhão'', a seed from the Araucaria angustifolia tree, has starch as main presenting as a great alternative source of starch. Samples of native ''pinhão'' starch were treated with standard calcium hypochlorite solutions (0.1, 0.2 and 0.5 mol L-1) and exposed for one hour under UV light. The modification process applied altered the thermal behavior of the ''pinhão'' starch as the TGA-DTA and DSC results presented.
Palavras-Chave:  ''pinhão'' starch; Ca(ClO)2; UV light.
Thesagro:  Araucária Angustifólia.
Thesaurus NAL:  oxidation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/127259/1/2015-MarceloL-SIAT-TG-DTA.pdf
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF54016 - 1UPCAA - DD
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